Oko w oko z prawdą na temat wypieku chleba i produkcji cukierniczej
Uczniowie Zespołu Szkół im. Bohaterów Westerplatte w Jabłonce wraz z nauczycielem Izabelą Marszałek udali się z wizytą do Piekarni – Cukierni Ignacy Polański. Celem wyprawy była obserwacja procesu produkcji pieczywa oraz wyrobów cukierniczych.
Wizycie młodzieży z klasy II technikum handlowego oraz I klasy szkoły zawodowej przewodniczył jeden ze współwłaścicieli – p. Bogusław Polański, który oprowadził uczniów po przedsiębiorstwie. Mogli na własne oczy zobaczyć w jaki sposób funkcjonuje zakład począwszy od księgowości, a kończąc na analizie poszczególnych działów produkcji. Byli również świadkami skomplikowanego procesu technologicznego wszystkich etapów wypieku pieczywa i produkcji cukierniczej. Mieli też niepowtarzalną okazję przyjrzeć się z bliska pracy ludzi i maszyn oraz zadać pytania, na które odpowiedzi chętnie udzielał p. Polański.
Spotkanie zakończyło się poczęstunkiem, przygotowanym przez właścicieli piekarni, a także kolejnym zaproszeniem. Uczniowie w ramach wdzięczności za przyjęcie, jak również chęć współpracy wręczyli podziękowanie od dyrekcji oraz uczniów szkoły.