Dzień na rzecz kariery – wycieczka zawodoznawcza
9 listopada uczniowie drugiej i trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół im. Bohaterów Westerplatte w Jabłonce wybrali się do Krakowa na wycieczkę zawodoznawczą, której celem było poszerzenie wiedzy o zawodzie oraz możliwościach po ukończeniu szkoły.
Pierwszym punktem wyjazdu było zwiedzanie czterogwiazdkowego hotelu klasy biznes Qubus Hotel Kraków. Młodzież zapoznała się z układem funkcjonalnym zakładu, maszynami i sprzętem gastronomicznym oraz systemem pracy w tego typu obiekcie. Spotkała się z praktycznym zastosowaniem systemu HACCP, który do tej pory znała z teorii. Po chwilach spędzonych w hotelu grupa wybrała się na spacer przemierzając krakowski Kazimierz.
Kolejnym celem tego dnia był Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Podczas wizyty przedstawiono uczniom szkołę oraz możliwości jakie niesie studiowanie na tym właśnie wydziale, zapoznano z bazą dydaktyczną oraz ofertą edukacyjną.
Wyjazd poszerzył wiedzę żywieniowców w swojej dziedzinie oraz pokazał perspektywę studiów wyższych lub pracy w zawodzie.