Dzień Orawski. Święto mleka
Tradycją już stał się Dzień Orawski, organizowany co roku z Zespole Szkół im. Bohaterów Westerplatte w Jabłonce, którego celem jest przypominanie o rodzimych wartościach i kultywowanie obyczajów panujących w małej ojczyźnie – Orawie.
Na wstępie głos zabrał dyrektor szkoły – Piotr Męderak, który powitał przybyłych gości, grono pedagogiczne, pozostałych pracowników szkoły oraz uczniów.
Następnie młodzież przedstawiła program artystyczny – sąd nad rozlanym mlekiem. Na oczach widzów toczyła się rozprawa sądowa, podczas której oczytano akt oskarżenia jednemu z jabłonczańskich gazdów i postawiono zarzut rozlania mleka z ostatniej krowy. Przesłuchanie świadków przyniosło niespodziewany obrót sprawy i w toku postępowania na jaw wyszło, iż prawdziwym winowajcą okazał się zięć oskarżonego. Sąd w trybie natychmiastowym zastosował wobec niego karę oraz skazał na codziennie picie 5 litrów mleka, a także dożywotnią pracę w stajni.
Po reklamach mleka miał miejsce program Familiada, w którym rywalizowała rodzina Kowalczyków z Warszawy i rodzina Kowalików z Zakopanego. Tematem teleturnieju było mleko i przetwory mleczne. Jak można się domyślić ekspertami w tej dziedzinie okazali się górale.
Dzień ten był także okazją do zaprezentowania działającego w szkole wolontariatu prowadzonego przez p. Barbarę Kozak. Grupa, której hasło brzmi: Nie jesteś sam zachęcała do niesienia pomocy oraz mówiła o podejmowanych przez nią inicjatywach na rzecz ludzi potrzebujących.
Po części artystycznej głos zabrała wizytator KO – Delegatura Nowy Targ- p. Beata Cholewa: Pragnę podziękować nauczycielom i wychowawcom oraz wam droga młodzieży, że pamiętacie o tradycjach i nadal są one żywe. Życzę aby inicjatywa dnia orawskiego pozostała w tej szkole już zawsze – mówiła.
Następnie dyrektor szkoły – p. Piotr Męderak podziękował tym, którzy przyczynili się do organizacji dnia orawskiego: wychowawcy – p. Jadwidze Dzieży i klasie I C za przygotowanie programu artystycznego, a także nauczycielom – p. Izabeli Marszałek, p. Iwonie Paczuskiej, które czuwały nad prawidłowym przygotowaniem potraw przez uczniów technikum i szkoły zawodowej. W ramach dnia orawskiego odbył sie także konkurs kulinarny, którego wyniki zostaną ogłoszone w późniejszym terminie.
Na zakończenie wszyscy obecni skosztowali orawskich dań przyrządzonych przez młodzież z klas gastronomicznych.