Dzień orawski. Święto ziemniaka
W Zespole Szkół im. Bohaterów Westerplatte w Jabłonce, jak co roku odbył się Dzień Orawski. Przy tej okazji uczniowie wraz z wychowawcami przygotowali program artystyczny, jak również miała miejsce degustacja orawskich przysmaków z ziemniaka. Uroczystość zgromadziła ważnych gości: przedstawicieli powiatu nowotarskiego oraz dyrektorów szkół.
Na wstępie głos zabrał dyrektor szkoły – Piotr Męderak, który powitał uczniów, grono pedagogiczne oraz przybyłych gości: Bogusława Waksmundzkiego – urzędującego członka zarządu powiatu nowotarskiego, Juliana Stopkę – radnego powiatu nowotarskiego, Bogusławę Pilch – dyrektora Zespołu Szkół w Jabłonce oraz Zofię Palenik – prezesa Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym. Następnie młodzież w strojach regionalnych, posługując się nadal żywą gwarą zaprezentowała scenę z życia mieszkańców Orawy, opowiadając przy tym w zabawny sposób historię rzepy. Po czym został zorganizowany konkurs na króla i królową rzepy. Biorący udział uczniowie skacząc w workach musieli wykazać się sprawnością fizyczną.
Przy tej okazji szkołę odwiedził także św. Mikołaj, który najgrzeczniejszym rozdawał łakocie, zaś tym, którzy mu się narazili wręczył rózgi.
Po części artystycznej głos zabrał przedstawiciel powiatu nowotarskiego – Bogusław Waksmundzki: Tego typu święta integrują społeczność, jednoczą. Gratuluję pomysłów, ponieważ one nie tylko pozwalają wam sie dobrze bawić, ale też skłaniają do refleksji i przypominają jak cenne są tradycje i to by je pielęgnować – mówił.
Następnie dyrektor szkoły – Piotr Męderak podziękował tym, którzy przyczynili się do organizacji dnia orawskiego: wychowawcom – Agacie Gojżewskiej oraz Michałowi Machajowi, jak również uczniom klasy I THŻ i TI oraz nauczycielom – Izabeli Marszałek, Iwonie Paczuskiej, które czuwały nad prawidłowym przygotowaniem potraw przez uczniów technikum i szkoły zawodowej. Dyrektor podkreślił, iż należy pamiętać skąd pochodzimy oraz dbać o rodzime tradycje. Jesteśmy małą ojczyzną, musimy zatem dbać o nasze dziedzictwo, ubiór, gwarę, a także obyczaje poprzez uczestnictwo w tego typu inicjatywach i reprezentowanie Orawy – mówił.
Na zakończenie wszyscy obecni mieli okazję skosztować orawskich potraw przyrządzonych z ziemniaków na różne sposoby.