Kulinarne wariacje – kurs carvingu
Jak co roku w Zespole Szkół im. Bohaterów Westerplatte w Jabłonce odbył się kurs carvingu dla uczniów technikum żywienia prowadzony przez nauczycielkę przedmiotów zawodowych – p. Iwonę Paczuską. Kurs odbył się wymiarze 20 godzin i był prowadzony w ramach projektu „Rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno- gastronomicznej w powiecie nowotarskim”, realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020.
Dzięki zajęciom kursanci przyswoili tajską sztukę tworzenia dekoracji i rzeźb z warzyw oraz owoców. Poznali podstawowe techniki rzeźbienia, jak również zasady, jakie powinno się stosować przy wykrawaniu warzyw i owoców. Ponadto zdobyli wykwalifikowanie w kwestii dekorowania potraw i stołów tymi elementami. Uczestnicy szkolenia mieli do dyspozycji odpowiedni komplet narzędzi oraz potrzebne do nauki materiały. Osią priorytetową była wiedza i kompetencje., działanie, rozwój kształcenia zawodowego uczniów współfinansowane przez Europejski Fundusz Społeczny.
Efekty fantazyjnych dekoracji można zobaczyć poniżej.