Previous Story
Smaczne Westerplatte
Dodano 28 kwietnia 2024
Comment: Off
Warsztaty zero waste food
Konsumpcjonizm robi się niemodny. Filozofie zero waste i respect food zyskują coraz większą popularność. Z ekologią warto być na bieżąco, śpieszymy więc z wyjaśnieniami: ruch zero waste to filozofia, którą można inaczej określić jako 5R: refuse (odmawiaj), reduce (redukuj), reuse (użyj ponownie), recycle (przetwarzaj), rot (kompostuj). Czasem za szósty filar uznaje się także „r” jak respect. Jedzenie to życie. Szanujmy je. Idąc tym tropem uczniowie klasy 3TEŻ z panią Anną Wojtusiak pokazali jak z resztek, które pozostały w lodówce z poprzedniego dnia zrobić pyszne, urozmaicone dania: rosół z makaronem z wczorajszych naleśników, kotlety z czerstwego chleba, chipsy z pozostałości selera, chłopski garnek z resztek z lodówki, a na deser placuszki z napoczętego kilka dni wcześniej twarogu. Wyszło pysznie. Zachęcamy do podobnych eksperymentów w domu