Sukces ZSJ w Konkursie Kulinarnym Dzikie Smaki Sądecczyzny
W dniu 28 listopada 2024 roku w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Krynicy-Zdroju odbył się Powiatowy Konkurs Kulinarny Dzikie Smaki Sądecczyzny.
Patronatem honorowym był – Tadeusz Zaremba Starosta Nowosądecki.
Uczniowie szkół średnich o profilu gastronomicznym mieli przyrządzić comber z jelenia.
W konkursie wzięli udział uczniowie z powiatu nowosądeckiego, a także z powiatów nowotarskiego i gorlickiego. Do przygotowania mieli też deser, który powinien nawiązywać formą, smakiem lub nazwą do darów lasu. Na wszystko uczestnicy mieli tylko 90 minut. Zadanie nie było więc łatwe, gdyż mięso z dziczyzny jest powszechnie uznawane za jedno z trudniejszych do przygotowania, tym bardziej że nie mamy do niego łatwego dostępu, aby przyrządzać je na co dzień.
Uczniowie mieli niedużo czasu, aby przetestować swoje przepisy. Pomoc pod kątem dostępu do mięsa zapewnił zarząd okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Nowym Sączu.
Z naszej szkoły udział w konkursie wzięły dwie uczennice z klasy 3 Technikum Żywienia i Usług gastronomicznych: Karolina Kuliga oraz Julia Chowaniec. Uczennice przygotowały danie główne: „Comber z jelenia w nowoczesnym wydaniu” oraz deser „Leśna monoporcja”
Uczennice z Zespołu Szkół im Bohaterów Westerplatte zajęły II miejsce w Konkursie i otrzymały nagrody rzeczowe oraz nagrodę pieniężną o wartości 800 zł dla każdej z uczennic.
Gratulujemy dziewczynom pomysłu, wykonania oraz zaprezentowania swojej potrawy i życzymy dalszych sukcesów w branży kulinarnej.