Wakacyjny staż zawodowy uczniów
Uczniowie technikum z Zespołu Szkół im. Bohaterów Westerplatte w Jabłonce wzięli udział w stażu zawodowym w ramach projektu „Rozwój Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno – gastronomicznej w powiecie nowotarskim” realizowanym w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020.
W lipcu 6 uczniów z technikum handlowego odbyło staż w sklepach na terenie Orawy, w których nabywali umiejętności obsługi urządzeń sklepowych w tym kasy fiskalnej. Przygotowywali również towar przeznaczony do sprzedaży, informowali klientów o walorach i cechach użytkowania towarów, stosowanych promocjach, warunkach reklamacji oraz sporządzali faktury za sprzedany towar dla klienta.
Natomiast w sierpniu 6 osób z technikum żywienia i usług gastronomicznych przez 19 dni odbywało staż w cukierni firmy Ignacy Polański, w której zapoznali się z procesami technologicznymi stosowanymi w produkcji żywności, sposobami doboru surowców do poszczególnych wyrobów, zdobyli wiedzę dotyczącą wytwarzania produktów i półproduktów ciastkarskich oraz przygotowania wyrobów cukierniczych, kremów i ciast.